• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ηλωση (Rivet)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ηλωση (Rivet)

      Είναι η τεχνική με την οποία μπορούμε να στερεώσουμε δύο υλικά μεταξύ τους (π.χ. δύο φύλλα μετάλλου), χωρίς να κάνουμε συγκόλληση, δηλαδή χωρίς την χρησιμοποίηση φωτιάς και συγκολλητικής ουσίας. Η ήλωση (κάρφωμα) είναι πανάρχαια μεταλλουργική τεχνική. Για την ήλωση έχουν χρησιμοποιηθεί τρία είδη στερεωτικών εξαρτημάτων :

          1) Καρφιά (ήλοι).Συνήθως καρφιά χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να στερεώσουμε ένα φύλλο μετάλλου πάνω σε ξύλο.

          2) Πριτσίνια. Αυτά είναι καρφιά που έχουν δύο κεφάλια, στις δύο άκρες του σύρματος. Χρησιμοποιούνται για την ένωση δύο μεταλλικών φύλλων, αλλά και για την στερέωση πολύτιμων λίθων (που έχουν τρύπα) πάνω σε μία βάση μεταλλική. Η στερέωση με πριτσίνι, έχει το πλεονέκτημα ότι αποφεύγεται η χρήση της φωτιάς, και δεν διακινδυνεύουμε την ακεραιότητα της πέτρας. Επί πλέον, αυτός ο τρόπος στερέωσης, επιτρέπει στις δύο ενωμένες επιφάνειες, να κινούνται η μία σε σχέση με την άλλη. Χρησιμοποιείται συχνά και σε μέταλλα που δεν επιδέχονται συγκόλληση, όπως το τιτάνιο.

          3) Βίδες (κοχλίες) Η στερέωση με βίδες είναι ένας σταθερός (ακίνητος) τρόπος σύνδεσης, και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε εύκολα να απομακρύνουμε τα συνδεδεμένα τμήματα χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά.

          4) Καβίλιες. Είναι καρφί χωρίς κεφάλι. Δηλαδή η καβίλια είναι μία σκέτη βελόνα. Συνήθως η κσβίλια από την μία πλευρά της είναι στερεωμένη με συγκόλληση πάνω σε μία από τις δύο επιφάνειες που θέλουμε να συνενώσουμε. Η σύνδεση με καβίλια είναι κρυφή (αόρατη) Τα καρφιά, τα πριτσίνια και οι βίδες σε πολλές περιπτώσεις έχουν και διακοσμητικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό το λόγο συχνά είναι κατασκευασμένα από διαφορετικό μέταλλο από τα συνδεόμενα μέταλλα.

        Κράνος βασιλικού φρουρού από την Μπρέσια της Ιταλίας. Το κράνος έχει χαραχτεί με την τεχνική της οξυγραφίας (βλ. χαρακτική με οξύ), και στα χαραγμένα τμήματα έγινε ένθεση με νιέλο. Το κάτω μέρος του κράνους έχει συνενωθεί με την τεχνική της ήλωσης, με εννέα διακοσμητικά πριτσίνια. 

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...