• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αλάβαστρο (Alabaster)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Αλάβαστρο (Alabaster)

          Η λέξη Αλάβαστρο αναφέρεται σε δύο διαφορετικά ορυκτά. 

      Το πρώτο, είναι μία ποιότητα ημιδιάφανου καλσίτη που υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες στην Αίγυπτο. Οι αποθέσεις του υλικού αυτού ήταν κοντά σε μία πόλη που είχε το όνομα Αλάβαστρον. Λόγω της διαφάνειάς του αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν φεγγίτης λίθος. Το υλικό αυτό έχει σκληρότητα 3 και  σμιλεύεται εύκολα. Στην αρχαία Αίγυπτο, όπου η κατασκευή αντικειμένων από γυαλί ήταν σε πρώιμο στάδιο, χρησιμοποιούσαν το αλάβαστρο για να κατασκευάζουν αγάλματα και χρηστικά σκεύη όπως τα μικρά βαζάκια – μυροδοχεία . Αυτά τα βαζάκια (vasa unguentaria) ήταν περιζήτητα στον αρχαίο κόσμο, και ονομάζονταν επίσης Αλάβαστρα λόγω του υλικού κατασκευής τους. Το πιο χαρακτηριστική κατασκευή από αυτό το υλικό, είναι η σαρκοφάγος του Φαραώ Σέτη του 1ου, που είναι σκαλιστή ολόκληρη σε ένα μασίφ βράχο από αλάβαστρο, και βρίσκεται στο μουσείο Σλόαν στο Λονδίνο.

      Το δεύτερο ορυκτό που επίσης έχει το όνομα αλάβαστρο, είναι μία ποιότητα μικρόκοκκου γύψου. Υπήρχε στην περιοχή της Μεσοποταμίας, όπου οι άνθρωποι σκάλιζαν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Είναι πολύ μαλακό υλικό και χαράζει με το νύχι. Μεγάλες ποσότητες από αυτό, υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, όπου από τον 15ο αιώνα το εξορύσσουν και το χρησιμοποιούν για κατασκευή εικόνων, σκευών, αλλά και για κατασκευή διακοσμητικών σε οικοδομές. Συνήθως το υλικό αυτό το συναντάμε σε αποχρώσεις του μπεζ.

    Για την κατασκευή κοσμημάτων δε συνηθίζεται η χρήση και των δύο ποιοτήτων αλάβαστρου, λόγω κυρίως της χαμηλής σκληρότητας του υλικού, και των κάπως ουδέτερων αποχρώσεων των ορυκτών του αλάβαστρου.


    Προτομές από αλάβαστρο από το μουσείο του Καίρου        Προτομή από αλάβαστρο από τον ταφο του Τουταγχαμών
        Τέσσερις όμορφες αλαβάστρινες προτομές σε μία αλαβάστρινη θήκη σε αυτή την παράξενη στάση, βρέθηκαν στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από ʼγγλους αρχαιολόγους. Στον τάφο, μαζί με την μούμια του Φαραώ, βρέθηκαν 3.500 αντικείμενα, συνοδευτικά της ταφής, μεγάλης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας. Στην αλαβάστρινη θήκη με τις τέσσερις προτομές, φυλάσσονταν ταριχευμένα τέσσερα όργανα του Φαραώ. Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο μουσείο του Καϊρου.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...