• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Επιμετάλλωση (Electroplating)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Επιμετάλλωση (Electroplating)

    Είναι μία ευρύτατα χρησιμοποιούμενη τεχνική στην βιομηχανία των κοσμημάτων, και όχι μόνο σε αυτήν  Η επιμετάλλωση συνίσταται στη επιφανειακή επικάλυψη ενός αντικειμένου με ένα λεπτό στρώμα ενός μετάλλου. Το μέταλλο που επικάθεται επιφανειακά, καλύπτει κάποιες ανεπιθύμητες ιδιότητες του αντικειμένου που καλύπτεται. Π.χ. αν επιχρυσώσουμε ένα χάλκινο αντικείμενο πετυχαίνουμε το αντικείμενο να φαίνεται χρυσό, αλλά και αποτρέπουμε την επιφανειακή οξείδωση (σκούριασμα) διότι το στρώμα χρυσού δεν οξειδώνεται. Είναι ευνόητο ότι αν το αντικείμενο ήταν εξ’ ολοκλήρου χρυσό θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Το στρώμα του μετάλλου που επικάθεται είναι πολύ λεπτό της τάξεως 1 micron (1χιλιοστό του χιλιοστού).

    Συνήθεις επιμεταλλώσεις είναι η επιχρύσωση, η επαργύρωση, η επιπλατίνωση, η επιροδίωση, κ.λ.π. Τα μέταλλα επικάλυψης, είναι ο χρυσός, ο άργυρος, η πλατίνα και το ρόδιο αντίστοιχα. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί σήμερα η βιομηχανία για την επιμετάλλωση των αντικειμένων, λέγεται ηλεκτρόλυση. Η ηλεκτρόλυση, επινοήθηκε από τον Ιταλό Luigi Galvani, γι’ αυτό και συχνά την ονομάζουμε Γαλβάνισμα. Εκτός από  την ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σπάνια είναι η χημική και η  μηχανική επιμετάλλωση.

    Θα περιγράψουμε βήμα - βήμα, πως κάνουμε επιμετάλλωση ενός αντικειμένου, με πολύ απλό εξοπλισμό (π.χ. στο σπίτι). Για παράδειγμα θα αναφέρουμε την επαργύρωση.

        1) Γεμίζουμε μία πλαστική ή γυάλινη λεκάνη με ένα ειδικό υγρό (διάλυμα AgNO3).

        2) Κρεμάμε από ένα μεταλλικό μανταλάκι το αντικείμενο για επιμετάλλωση (κουτάλι) και το βυθίζουμε στο υγρό.

        3) Κρεμάμε εν συνεχεία από άλλο μεταλλικό μανταλάκι μία πλάκα καθαρού αργύρου και την βυθίζουμε και αυτή.

        4) Συνδέουμε μία πηγή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. μία μπαταρία) με τα δύο μεταλλικά μανταλάκια. Τότε το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει το διάλυμα και μεταφέρει ποσότητα αργύρου από την πλάκα του αργύρου στο κουτάλι. Το κουτάλι καλύπτεται ομοιόμορφα με άργυρο. Όσο πιο πολύ ώρα περνάει το ρεύμα μέσα από το διάλυμα τόσο περισσότερο άργυρος θα επικαλύψει το κουτάλι, τόσο πιο καλή επιμετάλλωση θα έχουμε. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται η επιχρύσωση, και η επιπλατίνωση.

    Επιμετάλλωση είναι δυνατό να κάνουμε και σε αντικείμενο που δεν είναι μεταλλικό, μπορούμε π.χ. να επιμεταλλώσουμε πλαστικό. Αυτό επιτυγχάνεται αν καλύψουμε το πλαστικό αντικείμενο με ένα στρώμα χαλκού. Η επικάλυψη με χαλκό γίνεται με ψεκασμό του πλαστικού αντικειμένου με ένα ειδικό σπρέι χαλκού. Όταν ο χαλκός καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια , το πλαστικό αντικείμενο μπαίνει στο διάλυμα σα να ήταν μέταλλο και επιμεταλλώνεται. Μία ειδική περίπτωση επιμετάλλωσης είναι η Γαλβανοπλαστική.

    Μία απλή διάταξη ηλεκτρολυτικής επιμετάλωσης.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...