• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ακουαμαρίνα (Aquamarine)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ακουαμαρίνα (Aquamarine)

    Είναι ένα διάφανο γαλάζιο ή γαλαζοπράσινο ορυκτό που πήρε το όνομα του από το χρώμα του. Aqua Marina θα πει στα ιταλικά το νερό της ακτής. Χημικά ανήκει στην οικογένεια του βήρυλλου, έχει σκληρότητα 7,5-8, και ειδικό βάρος 2,75. Ανήκει στο εξαγωνικό κρυσταλλογραφικό σύστημα, και ο χημικός τύπος είναι Be3Al2Si6O18.

    Είναι σήμερα από τα πιο περιζήτητα υλικά κοσμηματοποιίας. Η πιο δημοφιλής μορφή του είναι η γαλάζια ακουαμαρίνα, γι’ αυτό σε εργαστήρια μετατρέπουν την γαλαζοπράσινη σε γαλάζια, με θερμική επεξεργασία. Η απόχρωση που προκύπτει μετά τη θερμική επεξεργασία είναι πολύ σταθερή (δεν αποχρωματίζεται). Η επεξεργασία αυτή θεωρείται αποδεκτή από τη βιομηχανία του κοσμήματος και δεν είναι δυνατό να ανιχνευτεί από τα γεμολογικά εργαστήρια. Κάθε ακουαμαρίνα που πουλιέται στην αγορά θεωρούμε δεδομένο πως έχει υποστεί θερμική επεξεργασία καθότι δεν είναι δυνατή η ανίχνευση της βαφής.  Η συνήθης κατεργασία που υφίσταται η ακουαμαρίνα είναι το ταγιάρισμα. Σπανιότερα την επεξεργάζονται σαν καμπουσόν. Στην περίπτωση αυτή συχνά εμφανίζεται τα οπτικά φαινόμενα  αστερισμός, και μάτι της γάτας.   

    Σήμερα η καλύτερη ποιότητα ακουαμαρίνα εξορύσσεται στην Βραζιλία, στο τεράστιο ορυχείο της Minas Gerais, και στο Bello Orizonte.Το πιο διάσημο κομμάτι ακουαμαρίνα κοσμεί το βασιλικό στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας, και είναι 920 καράτια. Το μεγαλύτερο κομμάτι ανεπεξέργαστης ακουαμαρίνας εξορύχτηκε στο Minas Gerais, το 1910, και είχε βάρος 110 κιλά. Το κομμάτι αυτό πήρε την ονομασία Papamel, και τεμαχίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια τα οποία υπέστησαν τις κατάλληλες επεξεργασίες και διατέθηκαν στην αγορά.

          Στα αρχαία κείμενα, στην ακουαμαρίνα αναφέρονται με το όνομα βήρυλον ή βηρύλλιον. Ο Επιφάνειος  περιγράφει την ακουαμαρίνα με την ωραία έκφραση:  «Βηρύλλιον, γλαυκίζων, θαλασσοβαφές»

    ακουαμαρίνα ταγιαρισμένη         Γλυπτα σκαλισμένα σε μονοκόματη ακμαρίνα

       Αριστερή φωτογραφία¨Ταγιαρισμένες ακουαμαρίνες σε διάφορα σχήματα. Προέλευση της πρώτης ύλης είναι η Νιγηρία

       Δεξιά φωτογραφία. Το 1992 εξορύχτηκε από την περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας, ένα κομμάτι ακουαμαρίνα που είχε βάρος 24.575 καράτια, δηλαδή περίπου 5 κιλά (είναι ο εξαγωνικός κρύσταλλος αριστερά). Στο κομμάτι αυτό έδωσαν την ονομασία Dom Pedro και οι γεμολόγοι το κατέταξαν στην ανώτερη κατηγορία "Near Flawless" (περίπου άψογο). Η επεξεργασία του ανατέθηκε στον κορυφαίο Γερμανό γλυπτογράφο  Bernt Munsteiner τον επονομαζόμενο και "Πικάσο της Γλυπτογραφίας". Ο Munsteiner δημιούργησε το γλυπτό "Waves of the Sea"  (το κωνικό δεξιά), ένα μοναδικό δείγμα συνέργειας της φύσης και της ανθρώπινης τεχνικής σε ανώτατο επίπεδο. Το γλυπτό έχει ύψος 35 cm και είναι μακράν το μεγαλύτερο  επεξεργασμένο κομμάτι ακουαμαρίνας που υπάρχει. Η τιμή του ασφαλώς είναι απροσδιόριστα υψηλή και ανήκει στη συλλογή του Michael Scott πρώην προέδρου της εταιρίας υπολογιστών Apple.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...