• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αχάτης (Agate)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Αχάτης (Agate)

         Είναι μία ποικιλία χαλκηδόνιου (χαλαζία). Δημιουργείται από διαδοχικά στρώματα χαλκηδόνιου, που το καθένα έχει διαφορετικό χρώμα.  Έτσι κάνοντας μία τομή στον αχάτη, βλέπουμε τις λεπτές παράλληλες καμπύλες γραμμές των στρωμάτων του χαλκηδόνιοου. Κατά τον Θεόφραστο, οι Έλληνες έδωσαν το όνομα σ’ αυτό το ορυκτό, από τον ποταμό Αχάτη (σήμερα Drilio) της Σικελίας όπου τον εύρισκαν. Είναι πολύ διαδεδομένο ορυκτό, και το συναντάμε σε όλα σχεδόν τα χρώματα. Συνήθως βρίσκεται σε αδιάφανη μορφή. Ο Πλίνιος ανέφερε πολλές κατηγορίες αχάτη με διάφορα ονόματα, ιασπαχάτης, αιματαχάτης, κηραχάτης, σμαραγδαχάτης, δενδραχάτης και λευκαχάτης.

         Στη σημερινή εποχή οι διάφορες ποικιλίες του αχάτη, έχουν ομαδοποιηθεί στις παρακάτω κατηγορίες.

         Δενδρίτης ή βρυώδης αχάτης (Dendrite or moss agate). Λέγεται έτσι γιατί περιέχει κάποιες εγκλείσεις οι οποίες δημιουργούν σχηματισμούς φυτικούς, ή άλλους που θυμίζουν βρύα (moss). Τα βρύα (ή μούσκλα) είναι πολύ μικρά φυτά.

     Δενδρίτης αχάτης ή βρυώδης αχάτης

    Δενδρίτης από το Bello Horizonte της Βραζιλίας.

     

         Turritella agate Ονομάστηκε έτσι από τα έγκλειστα απολιθώματα του όστρακου turritella που περιέχει. Τα απολιθώματα σχηματίζουν πολύ ωραία μοτίβα στην επιφάνεια του αχάτη.

    Τουριτέλλα από το Γουαιόμινκ Η.Π.Α.

    Οφθαλμαχάτης (Eye Agate) Είναι μία ποικιλία αχάτη που σχηματίζει ομόκεντρα κυκλικά νερά. Παλαιότερα θεωρείτο πέτρωμα που προστατεύει από το κακό μάτι.

    Οφθαλμαχάτης

    Αχάτης Βραζιλίας (Brazilian Agate) Σε αυτή την ποικιλία αχάτη, οι στρώσεις των υλικών είναι πολύ έντονα ευδιάκριτες και διακριτές. Οι αχάτες αυτοί συνά βάφονται τεχνητά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Βάζο σκαλισμένο σε αχάτη Βραζιλίας

    Αχάτης Μποτσουάνα (Botswana Agata) Είναι μία ποικιλία όνυχα που βρίσκεται στην περιοχή Μποτσουάνα της Αφρικής

     

         Λουλούδι του Αχάτη (Agate flower) Στην επιφάνεια του αχάτη δημιουργείται κάποιες φορές ένα σχήμα από ομόκεντρες καμπυλωτές γραμμές που μοιάζει με λουλούδι. Στην επιφάνεια αυτού του σχήματος υπάρχουν μικροσκοπικά κρυσταλλάκια χαλαζία , τα οποία ιριδίζουν. Συνήθως είναι στις αποχρώσεις του γκρι και ονομάζεται λουλούδι του αχάτη. Με άλλα λόγια, το λουλούδι του αχάτη είναι drusy (βλ.γεώδιο), γκρι χρώματος, όπου ο αχάτης σχηματίζει ημικυκλικά μοτίβα που θυμίζουν λουλούδι.

     Λουλούδι του αχάτη

    Λουλούδι του αχάτη από την περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας

     

         Αχάτης της φωτιάς (Fire agate) Θα μπορούσαμε να τον ονομάζαμε και πυραχάτη.  Η ποικιλία αυτή του αχάτη βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στις νοτιοδυτικές πολιτείες των Η.Π.Α. και στο Μεξικό, και έχει εξελιχθεί στην πιο περιζήτητη και πιο ακριβή ποικιλία αχάτη για κατασκευή κοσμημάτων. Στην βοτρυοειδή (βλ.ημιμορφίτης) επιφάνειά του εμφανίζεται ένας εντυπωσιακός ιριδισμός από κόκκινες, χρυσαφί και πράσινες αποχρώσεις. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται από κρυσταλλικές διατάξεις που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του αχάτη. Οι κρύσταλλοι αυτοί σχηματίζουν επίπεδες πλάκες,  μέσα από τις οποίες περνάει το φως, διαθλάται και ιριδίζει. Οι καλή ποιότητα του αχάτη της φωτιάς μοιάζει με τον πολύ ακριβότερο μαύρο οπάλιο. Η επεξεργασία του υλικού αυτού πρέπει να γίνει από πολύ έμπειρο τεχνίτη, ώστε να μην απομακρυνθεί το επιφανειακό στρώμα κρυστάλλων που δημιουργεί τον ιριδισμό, και να προστατευτεί έτσι η ομορφιά του υλικού. 

    Αχάτης της φωτιάς

    Πυραχάτης από το Μεξικό.

     

           Μερικές ακόμη ποικιλίες αχάτη,  είναι το  phantom agate (φάντασμα), μία αρκετά διάφανη ποικιλία με σκουρόχρωμα συννεφάκια, και enhydro agate (ένυδρο), όπου περιέχονται φυσαλίδες αερίου, ή σταγόνες νερού.  Υπάρχουν ακόμα αρκετές ονομασίες για  ποικιλίες αχάτη, λιγότερο γνωστές, και πιο σπάνιες. Αχάτης είναι  και ο όνυχας που περιγράφεται  ξεχωριστά.

     

          

     

    Το Βάζο του Ρούμπενς. Έτσι ονομάζεται το εκπληκτικό αυτό βάζο ύψους 18,5 εκ. που βρίσκεται σήμερα στο  Μουσείο της Βαλτιμόρης. Το αντικείμενο αυτό κατασκευάστηκε πριν από 1000 περίπου χρόνια στα αυτοκρατορικά εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης. Έχει σκαλιστεί με θαυμαστή επιδεξιότητα πάνω σε μονοκόμματο κομμάτι αχάτη. Κλάπηκε από σταυροφόρους κατά τη διάρκεια της 4ης σταυροφορίας, και πέρασε στη δυτική Ευρώπη όπου βρέθηκς στα χέρια διαφόρων ιδιοκτητών. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Πολ Ρούμπενς από τον οποίο πήρε το όνομά του.

     

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...