• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ημιμορφίτης ( Hemimorphite)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Ημιμορφίτης ( Hemimorphite)

        Είναι ένα γαλαζοπράσινο ορυκτό, δηλαδή ανήκει στη χρωματική οικογένεια του τιρκουάζ, χρυσόκολλας, κ.λπ. Ο χημικός του τύπος είναι Zn4Si2O7(OH)2αH2O, κρυσταλλώνεται στο ορθορομβικό κρυσταλλογραφικό σύστημα και η σκληρότητά του είναι 5,5 . Συνήθως έχει ικανοποιητική ανθεκτικότητα και είναι κατάλληλο για κατασκευή κοσμημάτων.

      Τον ημιμορφίτη τον συναντάμε συχνά μαζί με ένα άλλο ορυκτό που ονομάζεται σμιθσονίτης (smithsonite). Τα δύο αυτά ορυκτά μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση και μέχρι τον 19ο αι. ταυτιζόταν με το ορυκτό καλαμίνα (calamine). Ο ημιμορφίτης και ο σμιθσονίτης συναντώνται σε ορυχεία ψευδαργύρου, όπου δημιουργούνται και δευτερογενώς, δηλαδή με την οξείδωση των υπολειμμάτων της εξόρυξης.

      Το ελληνικό όνομα ημιμορφίτης δόθηκε στο ορυκτό, λόγω της ασυνήθιστης κρυσταλλικής συμπεριφοράς του, να διαμορφώνει ατελείς κρυστάλλους. Ο ημιμορφίτης εμφανίζεται με διάφορες μορφές, ινώδεις επιφάνειες, σταλακτίτες, κ.λπ. Μία ενδιαφέρουσα μορφή αυτού του υλικού είναι η βοτρυοειδής (botryoidal, granular) εμφάνιση. Στην επιφάνεια του ορυκτού σχηματίζονται χοντροί κόκκοι (γρουμπούλια), που με λίγη φαντασία μοιάζουν με ένα τσαμπί σταφύλι (βότρυς). Τη βοτρυοειδή επιφάνεια, που είναι αισθητικά ενδιαφέρουσα, τη συναντάμε και σε άλλα ορυκτά όπως στο fire agate, χαλκηδόνιο, κ.λπ. Συνήθως οι πέτρες αυτές κόβονται σε κοπή καμπουσόν, ώστε να προβάλλεται η βοτρυοειδής επιφάνεια .
      Ημιμορφίτης και σμιθσονίτης υπάρχει στα σύνορα Βελγίου-Γερμανίας, στην Πολωνία, ΗΠΑ, Νότιο Αφρική, Κίνα κ.λπ. Στο Λαύριο επίσης συναντώνται αυτά τα ορυκτά, που σχηματίζονται δευτερογενώς, στις αποθέσεις των εξορύξεων στα παλιά ορυχεία.

     

  Αριστερά ημιμορφίτης με βοτρυοειδή επιφάνεια από το Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, και δεξιά σμιθσονίτης σε ασηνίθιστο λαδί χρώμα από την περιοχή Sinaloa στο Μεξικό

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...