• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΗΜΙΜΟΡΦΙΤΗΣ ( Hemimorphite)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΗΜΙΜΟΡΦΙΤΗΣ ( Hemimorphite)

        Είναι ένα γαλαζοπράσινο ορυκτό, δηλαδή ανήκει στη χρωματική οικογένεια του τιρκουάζ, χρυσόκολλας, κ.λπ. Ο χημικός του τύπος είναι Zn4Si2O7(OH)2αH2O, κρυσταλλώνεται στο ορθορομβικό κρυσταλλογραφικό σύστημα και η σκληρότητά του είναι 5,5 . Συνήθως έχει ικανοποιητική ανθεκτικότητα και είναι κατάλληλο για κατασκευή κοσμημάτων.

      Τον ημιμορφίτη τον συναντάμε συχνά μαζί με ένα άλλο ορυκτό που ονομάζεται σμιθσονίτης (smithsonite). Τα δύο αυτά ορυκτά μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση και μέχρι τον 19ο αι. ταυτιζόταν με το ορυκτό καλαμίνα (calamine). Ο ημιμορφίτης και ο σμιθσονίτης συναντώνται σε ορυχεία ψευδαργύρου, όπου δημιουργούνται και δευτερογενώς, δηλαδή με την οξείδωση των υπολειμμάτων της εξόρυξης.

      Το ελληνικό όνομα ημιμορφίτης δόθηκε στο ορυκτό, λόγω της ασυνήθιστης κρυσταλλικής συμπεριφοράς του, να διαμορφώνει ατελείς κρυστάλλους. Ο ημιμορφίτης εμφανίζεται με διάφορες μορφές, ινώδεις επιφάνειες, σταλακτίτες, κ.λπ. Μία ενδιαφέρουσα μορφή αυτού του υλικού είναι η βοτρυοειδής (botryoidal, granular) εμφάνιση. Στην επιφάνεια του ορυκτού σχηματίζονται χοντροί κόκκοι (γρουμπούλια), που με λίγη φαντασία μοιάζουν με ένα τσαμπί σταφύλι (βότρυς). Τη βοτρυοειδή επιφάνεια, που είναι αισθητικά ενδιαφέρουσα, τη συναντάμε και σε άλλα ορυκτά όπως στο fire agate, χαλκηδόνιο, κ.λπ. Συνήθως οι πέτρες αυτές κόβονται σε κοπή καμπουσόν, ώστε να προβάλλεται η βοτρυοειδής επιφάνεια .
      Ημιμορφίτης και σμιθσονίτης υπάρχει στα σύνορα Βελγίου-Γερμανίας, στην Πολωνία, ΗΠΑ, Νότιο Αφρική, Κίνα κ.λπ. Στο Λαύριο επίσης συναντώνται αυτά τα ορυκτά, που σχηματίζονται δευτερογενώς, στις αποθέσεις των εξορύξεων στα παλιά ορυχεία.

     

  Αριστερά ημιμορφίτης με βοτρυοειδή επιφάνεια από το Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, και δεξιά σμιθσονίτης σε ασηνίθιστο λαδί χρώμα από την περιοχή Sinaloa στο Μεξικό

   

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...