• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΣΙΟ (Chrysoprase) (¨Η ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΟ )
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΣΙΟ (Chrysoprase) (¨Η ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΟ )

          Είναι μία ημιδιάφανη ποικιλία χαλκηδόνιου (χαλαζία) στο χρώμα του πράσινου μήλου. Η ονομασία του ορυκτού είναι ΅Ελληνική. Αναφορές για το χρυσοπράσσιο  υπάρχουν στον Πλίνιο, αλλά και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Πράσσιο είναι  το πράσο, (το λαχανικό) και το ορυκτό ονομάστηκε  έτσι λόγω του χρώματος του. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε πρόσμιξη οξειδίου του νικελίου, στην μάζα του ορυκτού. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο και η ονομασία πράσσιο (prase), για την πιο σκουρόχρωμη ποιότητα του ορυκτού, αλλά πλέον αυτή η ονομασία έχει περιπέσει σε αχρηστία.

      Λόγω του εντυπωσιακού χρώματος και της σπανιότητας του, η τιμή του είναι ψηλή συγκρινόμενη με τους άλλους χαλαζίες. Σήμερα υπάρχει χρυσοπράσσιο, στη Δυτική Αυστραλία, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία. Μία ποικιλία χαλκηδόνιου που μοιάζει με χρυσοπράσσιο, αλλά έχει  μεγαλύτερη διαφάνεια και ωραία πρασινογάλαζη απόχρωση, έχει την ονομασία gem silica.

   

      Η ταμπακιέρα είναι σκαλισμένη σε δύο μασίφ κομμάτια χρυσοπράσσιου, ένα στη βάση και ένα στο καπάκι. Στην επιφάνεια του χρυσοπράσσιου έχουν στερεωθεί διακοσμητικά θέματα από χρυσό, πάνω στα οποία έχουν καρφωθεί πολλά διαμάντια.

    Το αντικείμενο αυτό ανήκε στον Φρειδερίκο τον μεγάλο της Πρωσσίας. Το χρυσοπράσσιο την εποχή του Φρειδερίκου εξορυσσόταν από την περιοχή της Σιλεσίας. Τα ορυχεία αυτά εν τω μεταξύ εξαντλήθηκαν. Την ταμπακιέρα είχε κατασκευάσει ο κοσμηματοποιός George Kruger το 1755, και σήμερα  βρίσκεται στο μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου.

  http://www.grega.org.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=39&tmpl=component&format=raw&Itemid=58&lang=el

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...