• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Χαλκηδόνιος (Chalcedony)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Χαλκηδόνιος (Chalcedony)

  Είναι μία μεγάλη οικογένεια ορυκτών, η οποία είναι υποκατηγορία  της μεγαλύτερης οικογένειας του χαλαζία. Οι χαλκηδόνιοι, είναι μικροκρυσταλλικά ορυκτά, δεν ανήκουν δηλαδή σε κανένα κρυσταλλογραφικό σύστημα.

  Το όνομα  έχει Ελληνική προέλευση, και αναφέρεται στην περιοχή Χαλκηδόνα της Μικράς Ασίας, η οποία βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι το ασιατικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης..

   Η οικογένεια του χαλκηδόνιου περιλαμβάνει τα παρακάτω  ορυκτά, για τα οποία παραθέτουμε σχετικά λήμματα :αχάτης, αβεντουρίνη, ίασπις,κορνεόλη, σάρδιος, όνυχας, χρυσοπράσσιο.

   Στην πράξη όμως με τον όρο χαλκηδόνιος αναφερόμαστε σε ένα είδος  χαλκηδόνιου που δεν υπάγεται σε καμιά από τις παραπάνω ονομασίες, και έτσι παίρνει καταχρηστικά το όνομα όλης της οικογένειας. Πρόκειται για μία ποιότητα ημιδιάφανη, που έχει ανοιχτό γαλάζιο χρώμα, με άσπρα νερά ή χωρίς νερά. Βρίσκεται στη Βραζιλία, στο Μαλάουι, και στην Τουρκία (όρος Αραράτ)

  καμέο χαλκηδόνιος

  Intaglio (βλ.καμέο) από την Ιωνία παριστάνει ένα ελάφι σε βοσκή. Είναι κατασκευασμένο πάνω σε γαλάζιο χαλκηδόνιο τον 5ο αιώνα π.Χ. στο εργαστήριο του Δεξαμενού, διάσημου λιθογλύφου της εποχής. Οι διαστάσεις του είναι 1,5cm x2.3cm και βρίσκεται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

  εγκόλπιο χρυσό χαλκηδόνιος

  ρυσό βυζαντινό εγκόλπιο του 1100 μ.Χ. Στι κέντρο υπάρχει καμέο σκαλισμένο σε χαλκηδόνιο στο χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα.  Στο καμέο έχει σκαλιστεί η Παρθένος καθισμένη σε θρόνο, που κρατάει στην αγγαλιά της το Χριστό, και πλαισιωμένη από αγγέλλους.  Περιμετρικά πάνω στο χρυσό έλασμα έχει πολύτιμες πέτρες μαργαριάρια, σμαράγδια ,γρανάτη, οφθαλμοαχάτη, στηριγμένες με καστόνια.

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...