• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Βραχιόλι (Bracelet)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Βραχιόλι (Bracelet)

         Είναι το κόσμημα που φοριέται στο χέρι. Η Ελληνική λέξη αλλά και η Αγγλική έχουν σαν ρίζα το λατινικό 'brachile' που σημαίνει στολίδι του βραχίονα. Η λατινική λέξη αναφέρεται στην παλιότερη ελληνική λέξη βραχίων. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το όνομα «ψέλιον», και οι Βυζαντινοί την λέξη περικάρπιον

        Βραχιόλια από κόκαλα φορούσαν ήδη  οι άνθρωποι των σπηλαίων, 40.000 χρόνια πριν. Τα βραχιόλια ήταν αγαπημένο κόσμημα των ανθρώπων, γυναικών και ανδρών σε όλες  τις ιστορικές περιόδους.    Ένας τύπος βραχιολιού που κατά καιρούς έχει φορεθεί, είναι το βραχιόλι του ποδιού, που φοριέται πάνω από τον αστράγαλο. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν αυτό το βραχιόλι  «περισφύριον», και ήταν δημοφιλές από τις γυναίκες στη Ρώμη, αλλά και από άνδρες και γυναίκες στις περιοχές που άνθισε ο πολιτισμός  των Κελτών.

       Στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιούν και την λέξη “bangle” όταν αναφέρονται στα σταθερά βραχιόλια (αυτά που δεν είναι εύκαμπτα).

     

      Χρυσό βραχιόλι που βρέθηκε στον τάφο του Φαραώ  Psusennes I, ο οποίος βασίλεψε κατά την 21η δυναστεία, από το 1040 – 992 π.Χ. Εξαιρετικής τεχνικής ακρίβειας κόσμημα κατασκευασμένο από κολλημένα χρυσά σύρματα και πλακίδια, μοιάζει σα να παρήχθη από ένα σημερινό εργαστήριο υψηλής κοσμηματοποιίας.  Οι πέτρες είναι λάπις λάζουλι, κορνεόλη και πράσινος άστριος. Οι πέτρες είναι  επεξεργασμένες με μεγάλη ακρίβεια και τοποθετημένες στο μέταλλο με ένθεση. Στο κέντρο υπάρχει ένας σκαραβαίος, το αγαπημένο σύμβολο των Αιγυπτίων, σκαλισμένος σε λάπις λάζουλι.  Το βραχιόλι έχει ύψος 7 cm, και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου.

     

    Ένα χρυσό βραχιόλι εξαιρετικής τεχνικής τελειότητας και λεπτομέρειας. Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό  μουσείο Θεσσαλονίκης και βρέθηκε σε νεκροταφείο του Ευρωπού Κιλκίς. Έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Η φωτογραφία βρίσκεται στο βιβλίο του Ιδρύματος Λάτση για το Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Βραχιόλι από το παλαιόκαστρο Θεσσαλίας του 1ου αι. μ.Χ. Είναι κατασκευασμένο από χρυσό και έχουν χρησιμοποιηεί αμέθυστος και γρανάτες

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...