• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αλυσίδα (Chain –Cadena)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Αλυσίδα (Chain –Cadena)

   Οι αλυσίδες σχηματίζονται  από κρίκους (links), οι οποίοι έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα, και ενώνονται μεταξύ τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, την πληθώρα των διαφορετικών σχεδίων αλυσίδων που υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα.  Οι αλυσίδες μπορούν να κατασκευαστούν και από μονοκόματα σύρματα τα οποία πλέκονται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο. Οι τεχνίτες έχουν ονομάσει τις αλυσίδες με διάφορα ονόματα. Κολώνα, άγκυρα, φίγκαρο, σπίγκα, βυζαντινή, μπριολέ, γκουρμέ, κούρμπα, φίδι κ.λ.π.

  Οι αλυσίδες χρησιμεύουν συνήθως για ανάρτηση ενός κοσμήματος. Έχει όμως και από μόνη της η αλυσίδα αισθητικό ενδιαφέρον, αποτελεί δηλαδή μέρος του σχεδίου του κοσμήματος.

   Η κατασκευή της αλυσίδας, ήταν παλαιότερα, μία χρονοβόρα εξειδικευμένη και πολύπλοκη εργασία. Τις τελευταίες δεκαετίες η κατασκευή των αλυσίδων γίνεται στη βιομηχανία του κοσμήματος από πολύπλοκες μηχανές που ονομάζονται καδενομηχανές.
   

     

        Χρυσή πλεχτή αλυσίδα που βρέθηκε στη Βάθεια της Εύβοιας. Είναι κατασκευασμένη τον 2ο αι. π.Χ., και βρίσκεται στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο. Το άγκιστρο του κουμπώματος έχει σχήμα φιδιού, και πάνω στι κούμπωμα υπάρχουν δύο δελφίνια. Δεξιά λεπτομέρεια από την ίδια αλυσίδα.

   

   

   Μία ακόμη πολύ ωραία αλυσίδα του 4ου π.Χ. αι από την περιοχή της Κορίνθου. Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...