• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Μπρούτζος (Bronze)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Μπρούτζος (Bronze)

    Ο Μπρούτζος είναι ένα κράμα χαλκού 88%, και κασσίτερου 12%. Σε ειδικές περιπτώσεις περιέχει μικρές ποσότητες άλλων μετάλλων όπως αρσενικό, αντιμόνιο ή μόλυβδο. Το αρσενικό και το αντιμόνιο προσδίδουν σκληρότητα στο κράμα, ενώ ο μόλυβδος διευκολύνει την χύτευσή του. Το χρώμα του μπρούτζου μοιάζει με τον χρυσό, και οξειδώνεται ελάχιστα. Η οξείδωση του μπρούτζου έχει πράσινη απόχρωση όπως και του βασικού συστατικού του του χαλκού. Ο μπρούτζος μπορεί να οξειδωθεί τεχνητά (πατίνα) με ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα. Στην πράξη συχνά  μπερδεύουμε τον μπρούτζο  με τον ορείχαλκο.

    Αντικείμενα και κοσμήματα  από μπρούτζο χρονολογούνται από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ο μπρούτζος έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Παρά την δυσκολία στην εξεύρεση του κασσίτερου, ο μπρούτζος είχε μεγάλη διάδοση κατά την αρχαιότητα. Αυτό εξηγείται από την σκληρότητα και την αντοχή των όπλων και των χρηστικών αντικειμένων που κατασκευάζονταν από αυτόν. Θα σημειώσουμε επίσης την εύκολη χύτευση του υλικού, που έδινε την ευχέρεια στον τεχνίτη να κατασκευάσει περίτεχνα δημιουργήματα. .

    Η ονομασία μπρούτζος (ιταλικά bronzo) οφείλεται στο λιμάνι που υπήρχε στην ιταλική χερσόνησο κατά τους αρχαίους χρόνους με την ονομασία Brundisium (Το σημερινό Μπρίντιζι). Το λιμάνι αυτό ήταν φημισμένο για την παραγωγή και την διακίνηση αυτού του κράματος Στην αρχαία Ελλάδα είχε την ονομασία «κρατέρωμα». Η λέξη αυτή έχει την ίδια ετυμολογική ρίζα με τις λέξεις κραταιός, κράτος κ.λ.π. λόγω της δύναμης και της αντοχής αυτού του κράματος.  Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ο μπρούτζος ονομάζεται χαλκολίβανος, και ο Διόδωρος Σικελιώτης τον ονομάζει «χαλκόν χρυσοειδή»

    Το μπρούτζινο αυτό μουσικό όργανο ονομάζεται «σείστρον». Από τα άγκιστρα ήταν κρεμασμένα εννέα κουδουνάκια τα οποία παρήγαγαν μουσικούς ήχους. Το σείστρον (από το ρήμα σείω) ήταν ένα είδος κροτάλου, το οποίο έπαιζαν κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών αυλήτριδες ή χορεύτριες, οι ονομαζόμενες κροταλίστριες. Το συγκεκριμένο αντικείμενο είχε κατασκευαστεί τον 1ο μ.Χ. αιώνα στη Ρώμη, όπου και βρέθηκε. Χρησιμοποιείτο κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, προς τιμήν της Ίσιδας. Η λατρεία της Ίσιδας, μετά τον θάνατο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου διαδόθηκε από την Αίγυπτο σε πολλές περιοχές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και στην ίδια την Ρώμη, όπου κατασκευάστηκε δίπλα στο Πάνθεον, ναός αφιερωμένος στη θεά. Το σείστρον της φωτογραφίας βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο. Στην άκρη του υπάρχει μία καθιστή γάτα., η οποία ήταν κυρίαρχο θρησκευτικό σύμβολο της αρχαίας Αιγύπτου. Στην πίσω όψη του σείστρου, υπάρχουν παραστάσεις με φαλλούς και κουκουνάρια, σύμβολα γονιμότητας και καλοτυχίας. Σήμερα χρησιμοποιούνται αυτά τα μουσικά όργανα στις θρησκευτικές τελετές των κοπτών ορθοδόξων χριστιανών της Αιγύπτου.

    Βλέπε επίσης:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1


     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...