• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (Metal Properties)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (Metal Properties)

        Εξέλαση είναι η κατεργασία  όπου ένα φύλλο μετάλλου, περνιέται ανάμεσα στα ράουλα ενός ηλεκτροκίνητου κυλίνδρου, δηλαδή ανάμεσα σε δύο περιστρεφόμενους ατσάλινους κυλίνδρους ώστε να λεπτύνει και συγχρόνως να αποκτήσει μεγαλύτερο μήκος. Η ιδιότητα αυτή των μετάλλων λέγεται ελατότητα.(malleability) Στην περίπτωση που αντί για φύλλο μετάλλου, έχουμε σύρμα, η επιμήκυνση αυτή λέγεται εξόλκηση, και η ιδιότητα των μετάλλων να τραβιούνται σε λεπτά σύρματα λέγεται ολκιμότητα.(ductility) Ο χρυσός π.χ. είναι ένα εξαιρετικά όλκιμο υλικό, αφού ένα γραμμάριο χρυσού μπορεί να γίνει τόσο λεπτό σύρμα, ώστε να έχει μήκος χιλιομέτρων. Σε παλαιότερες εποχές που δεν υπήρχαν οι μηχανές, η εξέλαση και εξόλκηση των μετάλλων, γινόταν με σφυρηλάτηση (hammering). Η σφυρηλάτηση χρησιμοποιείται στην μορφοποίηση των μετάλλων, με την τεχνική ρεπουσσέ. Ειδικά ο σίδηρος επιδέχεται σφυρηλάτηση μόνο σε κατάσταση ερυθροπύρωσης (forging).

       Κατά την κατεργασία των μετάλλων οι τεχνίτες χρησιμοποιούν την ανόπτηση και την βαφή. Τα μέταλλα και τα κράματα μπορούν να συγκολληθούν.

       Οι διαφορές που έχουν τα μέταλλα ως προς τις ιδιότητες τους, οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο που ενώνονται τα άτομα του κάθε μετάλλου, μέσα στη μάζα του. Η ένωση αυτή λέγεται μεταλλικός δεσμός.


   

      Τα ιόντα αργύρου «πλέουν» μέσα σε ένα «νέφος» ηλεκτρονίων. Με τις ηλεκτρικές δυνάμεις της έλξης και της άπωσης, τα άτομα συγκρατούνται και σχηματίζουν τον μεταλλικό δεσμό του αργύρου.

  http://www.pi-schools.gr/download/lessons/tee/mechanical/1b/Book_Weldings/kef_1.pdf

   

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...