• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Λάπις Λάζουλι (Lapis Lazuli)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Λάπις Λάζουλι (Lapis Lazuli)

    Το λάπις λάζουλι μπορεί να αναφέρεται απλώς σαν λάπις, ή παλαιότερα λαζούρι.

    Είναι ένα αδιάφανο πέτρωμα, με εντυπωσιακό μπλε χρώμα. Είναι πέτρωμα και όχι ορυκτό, καθότι εμπεριέχει τα εξής ορυκτά: Λαζουρίτη ((Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-20, σοδαλίτη, καλσίτη και σιδηροπυρίτη. Ο σιδηροπυρίτης συχνά εμφανίζεται σαν χρυσαφί λαμπυρίζοντα στίγματα στην επιφάνεια της πέτρας, και είναι ένα από τα στοιχεία ομορφιάς και μοναδικότητας του πολύτιμου λίθου.

    Ο λάπις έχει σκληρότητα 5.5 και ειδικό βάρος 2,6. Γνωρίζουμε ότι γινόταν εξόρυξη λάπις στο Μπαντακστάν, μια επαρχία του Αφγανιστάν ήδη από το 6500 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι χάραζαν σε λάπις σκαραβαίους και φυλαχτά, ήδη από το 3300π.Χ., οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι κατασκεύαζαν σφραγιδόλιθους, και Ακκάδιοι και Σουμέριοι ποιητές τον εξυμνούσαν σαν τον λίθο που προσδίδει βασιλική λαμπρότητα. Στους αρχαίους Έλληνες, στους Ρωμαίους και στη Βίβλο, ο λάπις λέγεται σάπφειρος.. Ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος περιγράφουν τον σάπφειρο σαν λίθο που περιέχει σκόνη ή στίγματα χρυσού. Η περιγραφή αυτή αντιστοιχεί στο λάπις με τα χρυσαφί στίγματα του σιδηροπυρίτη. Μία άλλη ονομασία που μάλλον αναφερόταν στον λάπις είναι κύανος.

    Ετυμολογικά, lapis θα πει λίθος στα Λατινικά. Η δεύτερη λέξη προέρχεται από την περσική λέξη Λαζουάρ, που θα πει πάλι λίθος στα Περσικά. Τελικά το λάζουλι, έγινε η ρίζα των λέξεων, azure,, azzurro, azul, που στις διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες, θα πει γαλάζιο. Λαπις Λάζουλι λοιπόν, είναι ο γαλάζιος λίθο

    Στα ορυχεία του Sar-e-Sang, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σήμερα όπως και πριν 8000 χρόνια εξορύσσεται η καλύτερη παγκοσμίως ποιότητα λάπις. Εκτός από αυτά τα αποθέματα, το πέτρωμα υπάρχει και στην βόρεια Χιλή, στις ʼνδεις σε μία πιο φθηνή ποιότητα που λέγεται denim lapis λόγω της ανοιχτόχρωμης απόχρωσης που έχει.

    Σε όλα τα μουσεία του κόσμου και ασφαλώς στα μουσεια της Ελλάδας υπάρχει μέγα πλήθος αντικειμένων από λάπις λάζουλι, τα οποία χρονολογούνται ήδη από τα προιστορικά χρονα και εντεύθεν.




        

           Το μενταγιόν του Φαραώ Τουταγχαμών είναι κατασκευασμένο από χρυσό, λάπις, κορνεόλη, τιρκουάζ, πράσινο άστριο και καλσίτη. Πάνω στη χρυσή βάση, έχουν δημιουργηθεί υποδοχές (πυελίδες), όπου έχει γίνει η ένθεση των πολύτιμων πετρών. Το μενταγιόν έχει κατασκευαστεί το 1330 π.Χ., οι διαστάσεις του είναι 9x10.5 cm, και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου. Ο φτερωτός σκαραβαίος συμβολίζει την αναγέννηση, και την ανατολή του ήλιου, που κάθε πρωί χαρίζει φως και ζωή στον κόσμο.

     

    Σφραγιδόλιθος από Λάπις λάζουλι. Προέρχεται  από την Μεσοποταμία που βρέθηκε ατο ανακτορικό μυκηναικό συγκρότημα των Θηβών. Παριστάνει γενειοφόρο θεό που κρατά στα χέρια του δύο ποτάμια. Φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο των Θηβών.

     

      Λεπτομέρεια πυριτίου από λαπις του Αφγανιστάν.


     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...