• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Κορνεόλη (Carnelian)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Κορνεόλη (Carnelian)

   

   Η κορνεόλη ή καρνεόλη είναι μία ποικιλία χαλκηδόνιου (χαλαζία) σε χρώμα κίτρινο- πορτοκαλί.. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε προσμίξεις οξειδίου και υδροξειδίου του σιδήρου. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό caro = σάρκα, λόγω του χρώματός του Κοιτάσματα σήμερα υπάρχουν σε Ινδία Σρι Λανκα, Βραζιλία, Ουρουγουάη.

   Η κορνεόλη συχνά συγχέεται με τον σάρδιο. Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει χωρίς να κάνει σοβαρό λάθος   ότι πρόκειται για το ίδιο υλικό όπου σάρδιος είναι η ελληνική ονομασία, και κορνεόλη η λατινογενής. Κάποιοι πιο σχολαστικοί, σαν κορνεόλη αναφέρουν το πιο ανοιχτόχρωμο υλικό, περίπου στο χρώμα του μανταρινιού, και σάρδιο το πιο σκούρο και κοκκινωπό,  το χρώμα που έχει το κρέας

   

  Βραχιόλι που βρέθηκε στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. Ήταν ένα από τα 13 βραχιόλια που ήταν φορεμένα στα χέρια της μούμιας του Τουταγχαμών. Είναι κατασκευασμένο από χάντρες γυαλιού, πορσελάνης και χρυσού, περασμένες σε λεπτό χρυσό σύρμα. Στο εξαιρετικά περίτεχνο κούμπωμα υπάρχει ένθετο ένα στοιχείο από σκαλιστή κορνεόλη.  Η χάραξη πάνω στην κορνεόλη, παριστάνει το unjat. To unjat είναι ένα ανθρώπινο μάτι, που στη θέση του φρυδιού, υπάρχει το κεφάλι ενός γερακιού. Συμβολίζει το μάτι του θεού Ώρου, γιου του Όσιρη και της Ίσιδας. Ο Ώρος τραυμάτισε το μάτι του  στη μάχη με τον Σηθ, τον θεό του χάους. Ο Όσιρις μαζί με τον θεό  Θωθ, αποκατέστησε το μάτι του Ώρου. Το unjat, συμβολίζει τη νίκη της υγείας πάνω στην αρρώστια, τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο. Ο σκαραβαίος και το unjat, ήταν το αγαπημένο θέμα στα φυλαχτά, σε όλη τη διάρκεια του πολιτισμού της αρχαίας Αιγύπτου. Το βραχιόλι βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου.

   

   

  Γυαλισμένα βότσαλα κορνεόλης (Tumbled)

   

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...