• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Σεντέφι (Mother of pearl )
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Σεντέφι (Mother of pearl )

       Είναι η εσωτερική επιφάνεια των μαργαριτοφόρων οστράκων. (Βλ. μάργαρο).  Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη sedef. Το σεντέφι εντυπωσίασε τους ανθρώπους από τα προϊστορικά χρόνια, που το χρησιμοποίησαν για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων. Σρα καθ' ημάς βρήκε μεγάλη εφαρμογή στην εκκλησιαστική και την κοσμική χρυσοχοΐα μετά τον 16ο αι. στις περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

       Σε Χριστιανικά εκκλησιαστικά χειρόγραφα το σεντέφι εκθειαζόταν σαν ευλογημένο υλικό. "Αλλά προς τον χρυσόν ιχθύν αυτόν τον μαργαρίτην ας δράμωμεν", αναφέρεται στο ευαγγέλιο για τον Ιησού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εύκολη απόκτησή του και την σχετικά χαμηλή τιμή του, συνετέλεσε στην ευρύτατη διάδοσή του ανάμεσα στους Χριστιανικούς πληθυσμούς την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το σεντέφι στερεωνόταν στα κοσμήματα της εποχής μέσα σε καστόνι, είτε κρεμόταν τρυπημένο. Στα επιτραπέζια ξύλινα αντικείμενα ή τα έπιπλα, (λειψανοθήκες, κασέλες κ.λ.π.), ο σεντεφένιος διάκοσμος τοποθετούνταν με ένθεση. Τα αντικείμενα αυτά είναι δημοφιλή ακόμα και σήμερα στην Μέση Ανατολή και την Τουρκία.

      Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται μία τεχνική ένθεσης σε ξύλο, με την χρησιμοποίηση μπρούτζινου σύρματος. Η τεχνική αυτή μοιάζει με την τεχνική cloisonné του σμάλτου, και ονομάζεται tel cekme. Η ίδια τεχνική ήταν γνωστή από πολύ παλιά στους πολιτισμούς της ʼπω Ανατολής, Κινέζους, Κορεάτες και Ιάπωνες. Στην Ιαπωνία η τεχνική αυτή γνώρισε μεγάλη άνθιση τον 16ο αι. και ονομαζόταν Raden.

       Για το σεντέφι μπορεί να συναντήσουμε τις ονομασίες μαργαριταρρόριζα ή μαργαρόρριζα, ή ακόμη μάργαρος ή μαρμαροκόγχη ή νακρ. Ο Γρυπάρης γράφει: "Ανάμεσα στα σεντεφένια θάμπη της μαργαριταρρόριζας κοιμάται η Μούσα"  Πολλοί μπερδεύουν το σεντέφι με το φίλντισι  Όμως φίλντισι λέγεται το ελεφαντόδοντο και όχι το όστρακο. Επίσης να σημειώσουμε ότι με τον όρο  άμπαλον ονομάζουμε την πολύχρωμη ποικιλία του σεντεφιού.

    Σενέφι, το εσωτερικό του όστρακου
     


    Σεντούκι διακοσμημένο με σεντέφι
    Σεντούκι του 16ου αι. από ξύλο περασμένο με μαύρη λάκα, και ένθετη διακόσμηση με σεντέφι, με την τεχνική Raden. Εθνικό μουσείο του Κυότο, στην Ιαπωνία.

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...