• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΠΡΕΣΑΡΙΣΤΑ (Die Stamping)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΠΡΕΣΑΡΙΣΤΑ (Die Stamping)

      Πρεσαριστά στοιχεία για κοσμήματα ή πρεσαριστά κοσμήματα παράγονται με την βοήθεια ενός μηχανήματος που ονομάζεται πρέσα. Ο τρόπος αυτός παραγωγής είναι ένας μαζικός (βιομηχανικός) τρόπος παραγωγής, καθότι από ένα καλούπι παράγεται μαζικά το ίδιο μοτίβο. Η πρέσα λειτουργεί ως εξής: ένα λεπτό φύλλο μετάλλου, περνάει ανάμεσα σε δύο ατσάλινα σαγόνια (τα καλούπια). Καθώς το φύλλο περνάει ανάμεσα από τα καλούπια, αυτά πλησιάζουν πολύ μεταξύ τους και πιέζονται, ώστε να συνθλίψουν το φύλλο μετάλλου, κόβοντας το, και δίνοντας το επιθυμητό σχέδιο το οποίο έχουν τα καλούπια ανάγλυφα χαραγμένο στην επιφάνεια τους. Το πάνω καλούπι έχει το «αρσενικό» ανάγλυφο σχέδιο, και το κάτω καλούπι έχει το «θηλυκό» εσώγλυφο σχέδιο. Οι σύγχρονες ηλεκτροκίνητες πρέσες, επαναλαμβάνουν αυτή την λειτουργία συνεχώς, και παράγουν εκατοντάδες αντίγραφα του καλουπιού κάθε ώρα λειτουργίας τους. Με τον τρόπο αυτό παράγονται συνήθως τυποποιημένα εξαρτήματα για κοσμήματα, όπως π.χ. πεταλούδες για τα σκουλαρίκια, κουμπώματα κ.λ.π.

       Κάποιες  τεχνικές επεξεργασίας των μετάλλων που έχουν χρησιμοποιήσει οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αντιστοιχούν στην πρεσσαριστή τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα. Η μία είναι η "παιστή" τεχνική που χρησιμοποιείτο από τον 7ο αι. π.Χ. στην κατασκευή των νομισμάτων και την περιγράφουμε στο αντίσοιχο λήμμα.   Η δεύτερη είναι η "εμπίεστη" τεχνική που περιγράφουμε στην τεχνική ρεπουσσέ.

        Τα τάματα είναι μικρά αντικείμενα από λεπτό φύλλο μετάλλου, που κατασκευάζονται με την πρεσσαριστή τεχνική.  Παριστούν συνήθως μέλη ή όργανα του ανθρώπινου σώματος, π.χ. ένα χέρι, ή μια καρδιά, αλλά και ένα καράβι, ένα σπίτι κ.λ.π. Τα εναποθέτουν οι πιστοί μπροστά σε θαυματουργές εικόνες, για να βοηθηθούν στο αντίστοιχο πρόβλημα τους. Τα αφιερώματα στην αρχαιότητα λεγόντουσαν αναθήματα, και είναι μία πανάρχαια συνήθεια των ανθρώπων σε όλους τους πολιτισμούς, για τον εξευμενισμό των θεών. Στη λαϊκή γλώσσα τα μεταλλικά τάματα, έχουν την ονομασία «ασημόπαιδα». Τα τάματα της φωτογραφίας που είναι φτιαγμένα από επαργυρωμένο χαλκό, πουλιούνται έξω από τον ναό Βενκατεσβάρα, στο Παραντές της Ινδίας, ένα από τα πιο δημοφιλή Ινδουιστικά, ιαματικά προσκυνήματα. Ακριβώς ίδια τάματα υπάρχουν στους αντίστοιχους Ορθόδοξους ναούς στην Ελλάδα, στη Μεγαλόχαρη της Τήνου, Παναγία Σουμελά, κ.λ.π.

  Το αρσενικό και το θηλυκό ενός καλουπιού πρέσας , το οποίο παράγει μία βάση δαχτυλιδιού

   

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...