• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΠΑΛΛΑΔΙΟ (Palladium)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΠΑΛΛΑΔΙΟ (Palladium)

    Είναι ένα από τα τέσσερα πολύτιμα μέταλλα, είναι σπάνιο και ανήκει στην οικογένεια της πλατίνας.. Έχει χρώμα ασημί, και το χημικό του σύμβολο είναι Pd. Σε αντίθεση με την πλατίνα, προσβάλλεται από τα οξέα, και είναι λιγότερο λαμπερό από αυτήν.  Το ειδικό βάρος είναι 12,063 gr/cm, και το σημείο τήξης είναι 1554,9 ο C.    

      Απομονώθηκε το 1802, και το όνομα του δόθηκε το 1804 από ένα αστεροειδή που είχε ανακαλυφθεί την εποχή εκείνη , και είχε πάρει το όνομα της Παλλάδος Αθηνάς.

     Το παλλάδιο και ο λευκός χρυσός, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην κοσμηματοποιία κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, γιατί η πλατίνα είχε δεσμευτεί σαν στρατηγικό μέταλλο. Σήμερα το παλλάδιο παράγεται παγκοσμίως κατά 50% στη Ρωσία, και το υπόλοιπο Η.Π.Α., Καναδά, Νότιο Αφρική. Οι μεγαλύτερες ποσότητες απορροφώνται στους καταλύτες των αυτοκινήτων. Σε κάποιες χώρες όπως στη Γερμανία κατασκευάζεται μικρή ποσότητα κοσμημάτων από παλλάδιο. Χρησιμοποιείται επίσης  σε κράματα πλατίνας και λευκού χρυσού. Στο Jewelpedia καθημερινά σας δίνουμε την τιμή του παλλάδιου σε ευρω/κιλό.

     Από τις αρχές του 2010 καθορίστηκε επισήμως από τα γραφεία σήμανσης κοσμημάτων αρκετών χωρών η σφράγιση του παλλάδιου. Έτσι θεωρείται επισήμως πλέον το 4ο πολύτιμο μέταλλο.

   

       Το νόμισμα αυτό έχει κατασκευαστεί στη Ρωσική Δημοκρατία το 1994, τα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια.  Έχει ονομαστική αξία 25 ρούβλια, στη μία όψη απεικονίζει τον δικέφαλο αετό, και στην άλλη όψη, υπάρχει παράσταση με θέμα τη ζωή του Αντρέι Ρουμπλιώφ. Ο Αντρέι Ρουμπλιώφ έζησε τον 15ο αιώνα, και θεωρείται ο μέγιστος αγιογράφος της Ορθόδοξης εκκλησίας. Με θέμα την ζωή του, είχε γυριστεί κινηματογραφική ταινία το 1966, με σκηνοθέτη τον Αντρέι Ταρκόφσκι. Και τα δύο νομίσματα είναι κατασκευασμένα από καθαρό παλλάδιο, και έχουν βάρος μιας ουγκιάς

  Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί αναμνηστικά- συλλεκτικά νομίσματα από παλλάδιο, από τα εθνικά νομισματοκοπεία αρκετών χωρών.

   

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...