• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΟΞΕΙΔΩΣΗ (Oxidation)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΟΞΕΙΔΩΣΗ (Oxidation)

        Είναι μία χημική διαδικασία, όπου τα επιφανειακά άτομα του μετάλλου, ενώνονται με άλλα άτομα που υπάρχουν στον ατμοσφαιρικό αέρα και δημιουργούν νέες ενώσεις. Όταν οξειδώνεται ο σίδηρος (λόγω της επαφής του με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας) δημιουργείται στην επιφάνεια του η γνωστή  καφέ σκουριά.  Όταν οξειδώνεται το ασήμι (λόγω της επαφής το με το θειάφι της ατμόσφαιρας) εμφανίζεται το χαρακτηριστικό μαύρισμα. Η οξείδωση του μπρούτζου και του χαλκού, είναι πρασινωπή. Η οξείδωση αυτή έχει την διεθνή ονομασία verdigris.  Η λέξη είναι γαλλικής ετυμολογίας και σημαίνει πράσινο της Ελλάδας (vert-de-Grèce). 

       Σε πολλές περιπτώσεις καλλιτέχνες δημιουργούν τεχνητά οξειδώσεις στην επιφάνεια των μετάλλων για διακοσμητικούς λόγους. Την διακοσμητική οξείδωση την ονομάζουμε πατίνα.

       Ο χρυσός, η πλατίνα και τα πολύτιμα μέταλλα της οικογένειας της πλατίνας παλλάδιο, ιριδιο, ρόδιο, όσμιο, έχουν μεγάλη αντοχή στην οξείδωση από τον ατμοσφαιρικό αέρα, δηλαδή πρακτικά είναι ανοξείδωτα. Υπάρχουν και μη πολύτιμα μέταλλα ανθεκτικά στην οξείδωση όπως το νικέλιο.

       Η οξείδωση γενικά είναι ένα διαβρωτικό και καταστροφικό φαινόμενο για τα μέταλλα. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να επιννοήσουν τρόπους προστασίας των μετάλλων από τις οξειδώσεις από την απαρχή της μςταλλουργίας. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι η επιμετάλλωση, η επικάλυψη ενός μετάλλου που οξειδώνεται από ένα ανοξείδωτο.

   

   

       Για να πετύχει ο τεχνίτης την μαύρη πατίνα στις μαργαρίτες, εμβαπτίζει ολόκληρο το ασημένιο βραχιόλι στο οξειδωτικό ( θειούχο) διάλυμα. Στη συνέχεια απομακρύνει την πατίνα από την επιφάνεια του βραχιολιού με βούρτσα. Η πατίνα όμως παραμένει στις μαργαρίτες που είναι σκαλισμένες, και τονίζει το σχέδιό τους.

  Δείτε κάποια τεχνικά μας άρθρα για οξειδώσεις και αποξειδώσεις

  http://www.jewelpedia.com/tech_det_946,8,pos+tha+katharisete+ta+okseidomena+asimika+sas.html

  http://www.jewelpedia.com/tech_det_504,8,mairi+patina+%28okseidosi%29+se+asimenia+kosmimata.html

   

   

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...