• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Οξείδωση (Oxidation)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Οξείδωση (Oxidation)

  Η οξείδωση είναι μία χημική διαδικασία, όπου τα επιφανειακά άτομα του μετάλλου, ενώνονται με άλλα άτομα που υπάρχουν στον ατμοσφαιρικό αέρα και δημιουργούν νέες ενώσεις. Όταν οξειδώνεται ο σίδηρος (λόγω της επαφής του με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας) δημιουργείται στην επιφάνεια του η γνωστή  καφέ σκουριά.  Όταν οξειδώνεται το ασήμι (λόγω της επαφής το με το θειάφι της ατμόσφαιρας) εμφανίζεται το χαρακτηριστικό μαύρισμα. Η οξείδωση του μπρούτζου και του χαλκού, είναι πρασινωπή. Η οξείδωση αυτή έχει την διεθνή ονομασία verdigris.  Η λέξη είναι γαλλικής ετυμολογίας και σημαίνει πράσινο της Ελλάδας (vert-de-Grèce). 

  Σε πολλές περιπτώσεις καλλιτέχνες δημιουργούν τεχνητά οξειδώσεις στην επιφάνεια των μετάλλων για διακοσμητικούς λόγους. Την διακοσμητική οξείδωση την ονομάζουμε πατίνα.

   Ο χρυσός, η πλατίνα και τα πολύτιμα μέταλλα της οικογένειας της πλατίνας παλλάδιο, ιριδιο, ρόδιο, όσμιο, έχουν μεγάλη αντοχή στην οξείδωση από τον ατμοσφαιρικό αέρα, δηλαδή πρακτικά είναι ανοξείδωτα. Υπάρχουν και μη πολύτιμα μέταλλα ανθεκτικά στην οξείδωση όπως το νικέλιο.

  Η οξείδωση γενικά είναι ένα διαβρωτικό και καταστροφικό φαινόμενο για τα μέταλλα. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να επιννοήσουν τρόπους προστασίας των μετάλλων από τις οξειδώσεις από την απαρχή της μεταλλουργίας. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι η επιμετάλλωση, δηλαδή η επικάλυψη ενός μετάλλου που οξειδώνεται από ένα ανοξείδωτο μέταλλο.

   

   

       Για να πετύχει ο τεχνίτης την μαύρη πατίνα στις μαργαρίτες, εμβαπτίζει ολόκληρο το ασημένιο βραχιόλι στο οξειδωτικό ( θειούχο) διάλυμα, το οποίο στη μαστορική διάλεκτο λέγεται μαύριση Στη συνέχεια απομακρύνει την πατίνα από την επιφάνεια του βραχιολιού (δηλαδή από τα υπερυψωμένα τμήματα του σχεδίου) με βούρτσα. Η πατίνα όμως παραμένει στις μαργαρίτες που είναι σκαλισμένες, και γενικά στις εσοχές, και τονίζει το σχέδιό τους.

  Δείτε κάποια τεχνικά μας άρθρα για οξειδώσεις και αποξειδώσεις

  http://www.jewelpedia.com/tech_det_946,8,pos+tha+katharisete+ta+okseidomena+asimika+sas.html

  http://www.jewelpedia.com/tech_det_504,8,mairi+patina+%28okseidosi%29+se+asimenia+kosmimata.html

   

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...