• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΝΙΚΕΛΙΟ (Nickel)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΝΙΚΕΛΙΟ (Nickel)

  Το νικέλιο  αναφέρεται για πρώτη φορά από τον  Αριστοτέλη τον 4ο π.Χ. σαν ανίωτος σίδηρος δηλαδή ανοξείδωτος σίδηρος. Την σημερινή ονομασία nickel, έδωσε το 1758 ο Σουηδός Cronstedt, από το όνομα ενός δαιμονίου που φημολογείτο ότι κατοικούσε στα ορυχεία Nickel της Γερμανίας. Το χημικό σύμβολο του Νικελίου είναι Ni, και τήκεται στους 1455ο C. Το νικέλιο χρησιμοποιείται σαν κράμα με τον σίδηρο για παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα (stainless steel)

   

  Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιείτο σαν πρόσμιξη στα κράματα των πολύτιμων μετάλλων, στα οποία προσδίδει σκληρότητα. Επίσης εύρισκε ευρεία εφαρμογή στις επιμεταλλώσεις σαν υπόστρωμα για την επαργύρωση και την επιχρύσωση. Διαπιστώθηκε όμως, ότι προκαλούσε δερματικές αλλεργίες σε πολλούς ανθρώπους, και ήδη η χρήσιμποίηση του περιορίζεται συνεχώς.

  Το νικέλιο χρησιμοποιείται ευρέως στα κράματα που χρησιμοποιούνται για τα νομίσματα ασημί χρώματος. Το κράμα αυτό λέγεται χαλκονικέλιο (cupronickel), και αποτελείται από χαλκό και νικέλιο, σε αναλογίες 75/25. Στη σύγχρονη εποχή το κράμα χαλκονικελίου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στο αμερικανικό  cent του 1856. Με το κράμα αυτό το  οι Κινέζοι από τον 3ο π.Χ. αιώνα κατασκεύαζαν σπαθιά, και το ονόμαζαν λευκό χαλκό.  Οι Έλληνες βασιλείς του Ελληνιστικού βασιλείου της Βακτρίας, ο Αγαθοκλής, ο Πανταλέων και ο Ευκρατίδης, χρησιμοποιούσαν το χαλκονικέλιο, στην κατασκευή νομισμάτων.

   

   

   

  Νόμισμα του βασιλιά Παντελέοντα του βασιλείου της Βακτρίας, κατασκευασμένο το 170 μ.Χ, από χαλκονικέλιο. Στη μία όψη υπάρχει κεφαλή Διονύσου, στεφανωμένη με στεφάνι από φύλλα. Στην άλλη όψη φαίνεται ένας πάνθηρας, που στο λαιμό του κρέμεται ένα κουδούνι, και με το ένα πόδι του αγγίζει ένα κλαδί αμπέλου. Γύρω από τον πάνθηρα υπάρχει η φράση «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΑΝΤΕΛΕΟΝΤΟΣ»

   

  http://www.jewelpedia.com/technics_details.php?catid=8&id=543

   

  http://www.chem.uoa.gr/quali/quali_C03_Ni.htm

   

  http://medilab.pme.duth.gr/book/kefalaio_1/1_5_to_nikelio_kai_ta_kramata_tou.pdf

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...